گفتار درمانی میتواند ارتباط و تعامل با بیمار را به حداکثر برساند و تا فرد به بهترین توانایی خودش برسد. اهداف و نتایج درمان هر فرد متفاوت است و میتواند شامل درمانهای عمومی، فشرده و فردی باشد. گفتار درمانی برای افرادی که مشکل بیان و درک مطلب دارند میتواند نتایج بسیار خوبی در کاهش استرس و افسردگی و افزایش اعتماد به نفس داشته باشد. با کمک گفتار درمانی برای اختلالات گفتار و درک، مهارتهای زبانی و ارتباطی فرد در این فرآیند بهترمی شود.
در گفتار درمانی آفازی تکنیکهای مورد استفاده و اهداف درمانی به شرایط هر فرد بستگی دارد. به طور مثال اگر مساله حل درک کلمه باشد، تمرینهایی مانند تطبیق کلمات با تصاویر یا مرتب سازی کلمات لازم است. هدف از این کارها بهبود توانایی فرد در به خاطر سپردن معنا و ارتباط آن با کلمات دیگر است.
آفازی یا زبان پریشی یک اختلال ارتباطی است که به دنبال آسیب مغزی دریک یا چند ناحیه از مراکز زبانی مغز ، رخ میدهد. این اختلال میتواند در ارتباط کلامی ، ارتباط نوشتاری یا هر دوی آنها اختلال ایجاد کند.
آفازی میتواند اینقدر شدید باشد که توانایی ارتباط برقرار کردن بیمار بسیار سخت شود، و یا اینقدر خفیف باشد که بیمار در برخی موارد بسیار خفیف احساس مشکل کند؛ مثلا نتواند برخی کلمات را براحتی به خاطر بیاورد.
این مشکل ممکن است در ارتباطات کلامی، ارتباط نوشتاری یا هر دو اختلال ایجاد کند. همچنین میتواند در قابلیت های زیر نیز مشکلاتی ایجاد کند:
تمرین مکالمه
مکالمات یکی از مهمترین بخش گفتار درمانی آفازی به حساب میآیند. شرکت در مکالمات ساختاریافته میتواند به افراد کمک کند تا مهارتهای زبانی خود را تمرین کنند. شما میتوانید موضوعات را بر اساس علایق فرد انتخاب و سپس آنها را پیچیدهتر کنید. همچنین بیمار میتواند افکار و عقاید شخصی خود را درباره آن موضوع بیان کند.
تمرینات جستجوی واژه
این تمرینات میتواند به بهبود توانایی شما در یافتن و ساختن کلمات کمک کند. برای این تمرین میتوانید کارهایی مانند نامگذاری اشیاء یا بازی با پازلهای کلمه را انجام دهید. برای مثال، در چنین تمرینهایی شما تصویر یک حیوان را نشان میدهید و از شخص بیمار میخواهید تا اسم آن را بگوید.
فعالیتهای نوشتاری
فعالیتهای نوشتاری به افراد کمک میکند تا مهارت نوشتن را تمرین کنند. این فعالیتها شامل نوشتن داستانهای کوتاه یا خاطره نویسی باشد. برای مثال از شخص بیمار بخواهید تا درباره یکی از اتفاقات بهیاد ماندنی در زندگیاش بنویسد و او را تشویق کنید تا از زبان توصیفی استفاده کند.
تمرینات مربوط به فک
تمرینات گفتار درمانی برای آفازی طیف وسیعی دارد که یکی از آنها تمرینات مربوط به فک است. هدف این تمرین بر تقویت و هماهنگی حرکات فک است. همچنین تمرین فک وضوح و دقت گفتار را بهبود میبخشد. برای شروع از بیمار بخواهید حرکات فک مانند باز و بسته کردن آن را انجام دهد و روزانه چندبار تکرار کند.