گفتار درمانی برای مشکلات ارتباطی مرتبط با اوتیسم  ​​​​​​​

بر اساس تحقیقات، هیچ درمان شناخته‌شده‌ای برای اوتیسم وجود ندارد. کودکان خردسال مبتلا به اوتیسم که دچار مشکلات ارتباطی و کلامی هستند باید تحت درمان یک متخصص گفتار درمانگر قرار بگیرند.
متاسفانه اوتیسم به گونه‌ای است که برخی از افراد مبتلا به آن به طور کامل قادر به صحبت کردن نیستند و برخی دیگر هنگام صحبت با دیگران در ادامه مکالمه یا درک زبان بدن و حالات چهره مشکل دارند. از همین رو گفتار درمانگران نقش مهمی در درمان مشکلات گفتاری مربوط به اوتیسم دارند. آنها می‌توانند به افراد آسیب دیده کمک کنند تا مهارت‌های ارتباطی و اجتماعی را در محیط‌های مختلفی مانند خانه، مدرسه و محل کار بهبود بخشند. بسته به نیازهای فرد، یک گفتاردرمانگر ممکن است بر روی برخی از مهارت‌های زیر کار کند:

  • استفاده از رفتارهای ارتباطی مناسب،
  • رعایت نوبت در گفتگو،
  • انتقال از یک فعالیت به فعالیت دیگر،
  • پذیرش تغییر و گسترش علایق، از جمله امتحان غذاهای جدید،
  • بهبود مهارت خواندن و نوشتن و ...

منظور از گفتار درمانی برای اوتیسم چیست؟

منظور از گفتار درمانی برای افراد مبتلا به اوتیسم سعی در بهبود مهارت‌های کلامی و اجتماعی افراد اوتیستیک است. این مهارت‌ها شامل یادگیری نحوه درک نشانه‌های اجتماعی، یادگیری نحوه صحبت کردن و بهبود ساختار واژگان و جملات است.
گفتار درمانی برای افراد مبتلا به اختلال اوتیسم به مشکلات گفتاری یا ارتباط کلامی و غیرکلامی آنها می‌پردازد و مهارت‌های کلامی همچون موارد زیر را با آنها تمرین می‌کند:

  • نامگذاری صحیح افراد یا چیزها،
  • توضیح دادن احساسات یا عواطف مختلف شخصی،
  • استفاده موثر از کلمات و جملات،
  • بهبود سرعت و ریتم گفتار.
از طرفی درمانگر وظیفه دارد مهارت‌های ارتباطی غیرکلامی را نیز تمرین کند: 
  • استفاده از علائم دست یا زبان اشاره و زبان بدن،
  • استفاده از نمادهای تصویری برای برقراری ارتباط بهتر (سیستم ارتباطی تبادل تصویر)،
  • مهارت‌های اجتماعی، مانند تماس چشمی یا ایستادن در فاصله مناسب از فرد دیگر.
    ​​​​​​​

تمرین‌های زبانی

این تمرین‌ها شامل تمرین‌هایی برای تلفظ صحیح کلمات، تمرین‌های مربوط به دستور زبان و تمرین‌های گسترش دایره واژگان است. این تمرینات می‌تواند به کودکان مبتلا به اوتیسم کمک کند تا مهارت‌های زبانی خود را بهبود بخشند.

بازی‌های تعاملی

این بازی‌ها شامل بازی‌های نقش آفرینی، بازی‌های تعاملی چند نفره و بازی‌های تعاملی با اشیا هستند. این بازی‌ها می‌توانند به کودکان اوتیستیک کمک کند تا مهارت‌های ارتباطی و اجتماعی‌شان را بهبود بخشند.

تمرین‌های چندحسی

این تمرین‌ها شامل استفاده از مواد مختلف با ویژگی‌های حسی متفاوت (مانند رنگ، بو، بافت) است. این تمرینات باعث می‌شوند تا کودکان توانایی‌های حسی خود را افزایش دهند و بتوانند به محیط اطراف خود واکنش بهتری نشان دهند.

​تمرینات گفتار درمانی برای اوتیسم

 مزایای گفتار درمانی برای کودکان اوتیسم

1. بهبود مهارت‌های زبانی: گفتار درمانی به کودکان مبتلا به اوتیسم کمک می‌کند تا مهارت‌های زبانی خود را تقویت کنند. از جمله توانایی صحبت کردن، درک و تفسیر زبان در روش گفتار درمانی بهبود پیدا می‌کند.
2. تقویت مهارت‌های ارتباطی: این روش می‌تواند به کودکان مبتلا به اوتیسم کمک کند تا مهارت های ارتباطی خود را بهبود بخشند و بتوانند بهتر با دیگران ارتباط برقرار کنند.
3. کمک به تفسیر عبارات صوری و غیرصوری: گفتار درمانی به کودکان مبتلا به اوتیسم کمک می‌کند تا عبارات صوری و غیر صوری را بهتر تفسیر و درک کنند.
4. بهبود توانایی انعکاس و تقلید: این روش می‌تواند توانایی کودک مبتلا به اوتیسم را در تقلید و تفکر بهبود ببخشد.
5. افزایش اعتماد به نفس: گفتار درمانی می‌تواند مهارت‌های زبانی و ارتباطی کودک را بهبود ببخشد و در نتیجه اعتماد به نفس او را افزایش دهد.
6. بهبود توانایی‌های تحصیلی: افزایش توانایی‌های تحصیلی و پیشرفت در محیط‌های آموزشی عمومی یکی دیگر از مزایای بهره‌مندی از گفتار درمانی می‌باشد.
7. بهبود ارتباط با خانواده و همسالان: و در آخر باید بدانید که گفتار درمانی باعث می‌شود تا مهارت‌های ارتباطی کودک پیشرفت کند و او بتواند با خانواده و همسالان خود ارتباط بهتری برقرار کند.
​​​​​​​