در فلج مغزی عضلات فلج نمیباشند ولی این مشکل باعث به وجود آمدن اختلالاتی در حرکت و گفتار میشود.
با توجه به ناحیه آسیب دیده در مغز ، انواع متفاوتی از علائم در کودکان مبتلا به فلج مغزی مشاهده میشود از جمله کاهش قدرت عضلات دستها و پاها به صورت یک طرفه و یا دوطرفه، سفتی و اسپاسم عضلات دستها و پاها و گردن، عدم توانایی در راه رفتن و یا راه رفتن به شکل غیرطبیعی، اشکال و یا عدم توانایی در کنترل ادرار و مدفوع، اشکال و یا عدم توانایی در انجام عمل جویدن و بلعیدن، اشکال و یا عدم توانایی در تکلم و ...
اختلالات گفتاری اختلالی شایع در میان افراد مبتلا به فلج مغزی است به طوریکه بیش از نیمی از این کودکان از اختلالات گفتاری هم رنج میبرند.
بنابراین گفتاردرمانی بخش مهمی از پروسه توانبخشی کودکان سی پی را تشکیل میدهد که کمک زیادی به کاهش مشکلات این کودکان و بهبود عملکرد آنها میکند.
Cerebral Palsy یا فلج مغزی که به اختصار CP نامیده می شود به گروهی از اختلالات مغزی و سیستم عصبی گفته می شود که در بدو تولد و یا سنین بسیار پایین به وجود می آیند و برای تمام عمر وضعیت حرکت بدن، حفظ تعادل و عملکرد عضلات فرد را دچار اختلال می نمایند.
CP به علت تکامل غیرطبیعی یا آسیب رسیدن به بخشهایی از مغز که حرکات بدن را کنترل می کنند، اتفاق می افتد.
آسیب به قشر حرکتی مغز (Cerebral Cortex) که دستورات مربوط به حرکت عضلات در آنها صادر می شود،باعث اختلال در عملکرد و وضعیت قرارگیری عضلات بدن می شود. این آسیب می تواند ناشی از عدم تکامل قشر حرکتی مغز در دوره جنینی باشد و یا در نتیجه صدمه دیدن این بخش از مغز در هنگام زایمان و یا به علت بیماری های دیگر پس از تولد اتفاق بیافتد. متاسفانه در هر دو شکل مادرزادی و اکتسابی، آسیب وارده به مغز دائمی است و قابل ترمیم نمی باشد. از این رو اختلالات به وجود آمده برای تمام عمر باقی مانده و فرد مبتلا دچار معلولیت های مختلف می شود.
فلج مغزی کودکان را نمیتوان به طور کامل درمان کرد اما با بهکارگیری روشهای توانبخشی میتوان تواناییهای کودک را بهبود بخشید. بسیاری از کودکان میتوانند با کمک این درمانها، ناتوانیهای خود را تا حدود زیادی کنترل و مدیریت کنند و در دوران بزرگسالی زندگی مشابه با زندگی افراد سالم داشته باشند اما اجرای این امر بستگی به زمان شروع درمان و میزان آسیب به مغز دارد.در صورتی که هرچه سریع تر کمک به کودک آغاز شود بهبودی های بیشتری حاصل میشود.
تمرینات لب
منظور از تمرینات لب حرکاتی است که منجر به فشار آوردن به لبها و افزایش قدرت آنهاست. برای این کار لبهای خود را دور آبنبات چوبی فشار دهید و روزانه این حرکت را تمرین کنید.
تمرینات لب
تمرینات زبان نیز مانند تمرینات لب برای تقویت زبان است که با بیرون آوردن و فشار دادن آن به یک جسم خارجی مانند قاشق برای چند ثانیه انجام میشود.
افزایش واژگان
با استفاده از فلش کارتها به افزایش واژگان فرد بیمار کمک کنید. همچنین میتوانید برای تمرین اسامی اشیا، فیلمها، کتابها و ... را با شخص مورد نظر تمرین کیند.
تمرین تنفس
تمرین تنفس به شخص کمک میکند تا با کنترل روی تنفس خود به آرامش بیشتری برسد و روی دیگر اعضای و عضلات بدنش نیز تمرکز بیشتری داشته باشد.