گفتار درمانی برای تاخیر در رشد زبان و گفتار

با اینکه مشکلات گفتاری و زبانی از یکدیگر متفاوت هستند اما اغلب اوقات همپوشانی دارند، برای مثال:

  • کودکی که دچار تاخیر زبانی است، می‌تواند کلمات را به طور صحیح ادا کند ولی در ساختن عبارت یا جمله و همچنین درک جملات دیگران مشکل دارد.
  • از طرفی کودکی که با تاخیر در گفتار روبرو شده، با تولید صداهای صحیح نیز مشکل دارد اما ممکن است جملات دیگران را درک کند.

خوب است بدانید که بسیاری از کودکان با مشکل تاخیر در گفتار، مشکلات دهانی و حرکتی دارند. چنین علائمی زمانی اتفاق می‌افتند که در قسمت‌هایی از مغز که مسئول گفتار هستند مشکلی وجود داشته باشد.
این امر هماهنگی لب‌ها، زبان و فک را برای ایجاد صداهای گفتاری دشوار می‌کند؛ همچنین در نهایت ممکن است کودکان با مشکلات دهانی-حرکتی دیگری مانند مشکلات تغذیه نیز روبرو شوند.

تاثیر گفتار درمانی بر اختلال تاخیر در رشد گفتار و زبان

 گفتار درمانگر با کودک شما برای بهبود مهارت‌های گفتاری و زبانی کار می‌کند و به شما نشان می‌دهد که برای کمک به فرزندتان چه کاری در خانه انجام دهید.
برخی از بچه‌ها برای طی کردن پروسه درمان و رسیدن به بهبودی کامل نیاز به زمان بیشتری دارند، پس نگران نباشید و روی ود و فرزندتان فشاری وارد نکنید.
پزشک می‌تواند علت مشکل فرزندتان را به شما بگوید و گزینه‌های درمانی را با شما در میان بگذارد. ممکن است متخصص ترجیح دهد روش گفتار درمانی را برای درمان انتخاب کند.
در این صورت گفتاردرمانگر در مرحله اول ارزیابی جامعی از کودک شما انجام می‌دهد تا تشخیص دهد که آیا کودک شما تاخیر در رشد گفتا و زبان دارد یا این فقط یک وسواس از سمت خانواده است. این ارزیابی بر اشکال مختلف ارتباط کلامی و غیرکلامی تمرکز دارد و در آن از آزمون‌های استاندارد رسمی استفاده می‌شود. پس از تکمیل ارزیابی گفتار و زبان، گفتار درمانگر ممکن است آزمایشات بیشتری را توصیه کند. به عنوان مثال، آزمایش شنوایی که می‌تواند به شما کمک کند تا تشخیص دهید که آیا کودک شما مشکل شنوایی دارد یا خیر.
پس از تایید مشکلات گفتاری زبانی، گفتار درمانگر آموزش‌های لازم را به شما می‌دهد تا بدانید در خانه یا محیط‌هایی غیر از محیط درمانی، چگونه با کودک خود رفتار کنید.
 ​​​​​​​

کتاب خواندن

یکی از تمرینات موثر برای درمان تاخیر گفتار، خواندن کتاب است! کتاب‌هایی که تعداد زیادی تصاویر رنگارنگ دارند، می‌توانند کودک شما را در حالی که مفاهیم جدید یاد می‌گیرد سرگرم کند. هنگام مطالعه کتاب بهتر است سوالاتی از کودک بپرسید و کلماتی که به راحتی قابل پیش بینی هستند مانند صدای حیوانات را از او بپرسید. کتاب‌ها همچنین می‌توانند مهارت‌های حل مسئله در فرزند شما تقویت کند.

صحبت درباره احساسات و عواطف

درک احساسات کودک شما بخش مهمی از رشد کلی او می‌باشد و وظیفه ما به عنوان فرد بزرگسال این است که به آنها بیاموزیم چگونه با احساسات خود به شیوه‌ای مناسب کنار بیایند.تحقیقات نشان می‌دهد که کودکان بیشتر از سمت راست مغز خود استفاده می‌کنند، یعنی جایی که احساسات آنها پردازش می‌شود. از همین رو صحبت درباره احساسات و عواطف به آن‌ها کمک می‌کند تا با موقعیت‌های مختلف بهتر روبرو شوند.

آموزش رنگ‌ها

آموزش رنگ‌ها به کودک شما کمک می‌کند تا درک بهتری از دنیای اطراف داشته باشد. کودکان در 18 تا 29 ماهگی، شروع به یادگیری رنگ‌ها می‌کنند اما به طور کلی زمان یادگیری هر کودک با کودک دیگر متفاوت است. تمرینات مناسب برای درمان تاخیر گفتار در آموزش رنگ‌ها عبارتند از: استفاده از کتاب‌های رنگ آمیزی، خواندن شعرهای کودکانه که در آن از رنگ‌ها گفته شده، بازی با اسباب بازی‌های رنگی، لگو، توپ و ...، دسته بندی اشیاء همرنگ در خانه و استفاده از خمیر بازی.

آواز / شعر خواندن

یکی دیگر از راه‌های بهبود مشکلات تاخیر گفتاری زبانی در کودک، خواندن آهنگ‌های کودکانه با کودک است. آواز و شعر یک تمرین حیاتی و مهم در فعالیت‌های گفتار درمانی شما است. کودکان عاشق رقصیدن وگوش دادن به موسیقی‌های شاد هستند! آهنگ‌ها می‌توانند احوالات کلی کودک را بهبود ببخشند و گفتار صحیح را در ذهن کودک حک کنند. استفاده از موسیقی در تمرین‌های گفتار درمانی برای اختلال تاخیر در رشد گفتار و زبان کودک را تشویق به صحبت کردن و درک زبانی او را بهتر میکند.

​تمرینات گفتار درمانی برای تاخیر در رشد گفتار و زبان

نکاتی برای بهبود تاخیر در رشد گفتار و زبان

شما به عنوان والد، یکی از مهم‌ترین قسمت‌های بهبود و پیشرفت پروسه درمانی تاخیر در رشد گفتار و زبان کودکتان هستید. برای اینکه بتوانید در خانه و یا محیط‌هایی غیر از محیط درمان به بهبود این مشکل کمک کنید می‌توانید تمرینات زیر را انجام دهید:

  • بر ارتباطات خود با کودکتان تمرکز کنید: سعی کنید ارتباط خوبی با کودک بگیرید و با او صحبت کنید، آواز بخوانید و کودک را توشیق کنید تا با شما همراهی کند.

  • برای فرزندتان کتاب بخوانید: از زمانی که کودک شما نوزاد است شروع به خواندن کتاب‌های کودکانه برای او کنید. امروزه انواع مختلفی از کتاب‌های کودکانه در کتاب فروشی‌ها موجود است مانند کتاب‌های پازلی، کتاب‌های نرم و ... . سعی کنید از کتاب‌هایی با رنگ‌های زنده و تصاویر گویا استفاده کنید.

  • درباره اتفاقاتی که در طول روز افتاده با کودک صحبت کنید: برای تقویت گفتار و زبان فرزندتان، در طول روز درباره حوادث و اتفاقات با او صحبت کنید. خوراکی‌هایی که در خیابان می‌بینید را برای او نام ببرید، توضیح دهید که هنگام پختن غذا یا تمیز کردن اتاق چه کاری انجام می‌دهید، و به اشیاء اطراف خانه اشاره کنید. در کل شما آزاد هستید که به هرنحوی و درباره هر موضوعی با کودک خود صحبت کنید، فقط مراقب باشید حین صحبت کردن از صحبت کردن با آوای کودکانه یا همان baby talk خودداری کنید.​​​​​​​