گفتار درمانی برای اختلال بلع ​​​​​​​

خوردن و نوشیدن از نیازهای ضروری و حیاتی برای حفظ سلامت عمومی، رشد اندام‌ها و بقای هر انسانی است. علاوه بر این غذا خوردن نوعی مهارت اجتماعی محسوب می‌شود بنابراین ضعف و ناتوانی در این عمل می‌تواند باعث تضعیف قوای جسمانی و حتی افسردگی و گوشه‌گیری شود.
​​​​​​​اگر تصور می‌کنید که فرزند شما در غذا خوردن مشکل دارد، به پزشک متخصص اطفال و گفتاردرمانگر مراجعه کنید.  پزشک متخصص اطفال فرزند شما را از جهت هر گونه دلایل پزشکی برای مشکلات تغذیه، از جمله حضور ریفلاکس یا اختلالات متابولیک بررسی می‌کند.  آسیب شناس گفتار و زبان (SLP) که متخصص در درمان کودکان مبتلا به اختلالات تغذیه و بلع می‌باشد نیز کودک شما را ارزیابی ‌کند.

تعریف اختلال بلع

هر نوع مشکلی که مربوط به در دهان گرفتن، مکیدن، جویدن و بلعیدن موادغذایی و مایعات اختلال بلع نامیده می‌شود . اختلالات بلع در هر یک از مراحل مختلف بلع ممکن است اتفاق بیفتد

  • مرحله دهانی شامل  مکیدن، جویدن و حرکت غذا یا مایع از دهان به سمت گلو.
  • مرحله حلق شامل شروع بلع حلقی ، عقب بردن مواد غذایی و بستن راه هوایی برای جلوگیری از ورود غذا یا مایعات به راه هوایی (آسپیراسیون) و جلوگیری از خفگی.
  • ​​​​​​​مرحله مروی شامل حرکت مواد غذایی از طریق مری و رسیدن به معده.
از جمله علائم اختلال بلع در کودکان شامل موارد زیر است:
  • کمان‌دار شدن یا سفت شدن بدن در طول تغذیه
  • تحریک‌پذیری یا عدم هوشیاری در طول تغذیه
  • نخوردن غذا یا مایعات
  • عدم پذیرش بافت‌های مختلف از مواد غذایی (به عنوان مثال تنها غذاهای پوره یا غلات ترد)
  • زمان تغذیه طولانی (به عنوان مثال، بیش از 30 دقیقه)
  • مشکل در جویدن
  • مشکل در تغذیه با شیر مادر

تقویت گردن

در این تمرین باید به کمر دراز بکشید و طوری سر خود را بالا بیاورید که بتوانید به انگشتان پای خود نگاه کنید. وقتی این تمرین را انجام می‌دهید نباید شانه‌های شما بالا بیاید. این حرکت را روزانه 5 بار تکرار کنید.

فشار زبان

در این تمرین باید با استفاده از یک شی خارجی مانند قاشق به زبان خود فشار بیاورید. زبان‌تان را تاجایی که می‌توانید از دهان خارج کنید و سپس قاشق را روی آن قرار دهید. حالا تاجایی که می‌توانید با زبان به قاشق فشار وارد کنید. این تمرین را نیز باید 5 بار در روز تکرار کنید.

بالا بردن حنجره

این تمرین شبیه یک بازی است. ابتدا دو بشقاب، چند تکه کاغذ و یک نی آماده کنید. تکه کاغذها را درون یک بشقاب قرار دهید و نی را در دهان گذاشته و سعی کنید با مکیدن نی، کاغذها را به نی بچسبانید و به طوری که کاغذها از نی جدا نشوند، آنها را از یک بشقاب به بشقاب منتقل کنید.

تمرین بلع سخت

در این تمرین عضلات مرتبط با بلع را تا جای ممکن منقبض کرده و آب دهان‌تان را به شدت و سختی قورت دهید. ده بار در روز این کار را تکرار کنید تا عضلات بلع شما تقویت شده و غذا در مسیر تنفسی‌تان نپرد.

​تمرینات گفتار درمانی برای اختلال بلع

فواید گفتار درمانی برای اختلال بلع

یکی از بهترین مزایای کار با گفتار درمانگر این است که متخصص می‌تواند رویکرد درمانی را مطابق با شرایط فردی شما تنظیم کند.
همچنین متخصص گفتار درمانی می‌تواند روش‌هایی را به شما معرفی کند که در خانه و محیط‌های دیگر برای بهبود شرایطتان از آنها استفاده کنید. این روش‌ها شامل تغییر رژیم غذایی یا نگه داشتن سر و گردن به روشی خاص است.
در موارد دیگر، درمان بلع در گفتار درمانی شامل آموزش‎هایی است که به شما یاد می‌دهد چگونه ماهیچه‌های خود را کنترل کنید.
بلع در واقع یک فرآیند پیچیده و هماهنگی بین چندین گروه عضلانی است که وظیفه آن فرو بردن دادن غذا به داخل گلو و معده است. تمرینات گفتار درمانی دیسفاژی به افزایش کنترل روی این عضلات کمک می‌کند.