گفتار درمانی در منزل چگونه است؟ + تمرینات گفتار درمانی در خانه

گفتاردرمانی در منزل یک گزینه موثر و مناسب است برای کسانی که به هر دلیلی امکان حضور در کلینیک را ندارند البته گفتاردرمانی در منزل مزایای ویژه ای برای بعضی کودکان دارد که حتی خانواده هایی که توانایی این را دارند که کودک خود را به کلینیک بیاورند ترجیح دهند حداقل تا مدتی جلسات درمانی در منزل تشکیل شود که از جمله این مزایا میتوان به همکاری بهتر کودکانی که سابقه عدم همکاری با گفتاردرمان را در محیط کلینیک را دارند اشاره کرد.
درمان آنلاین هم که از زمان شیوع بیماری کرونا گسترش پیدا کرد امروزه گزینه ای موجود برای کسانی است که به هر دلیلی امکان دسترسی حضوری به درمانگر با تجربه را ندارند. 
ما در کلینیک گفتاردرمانی آسان جهت بر طرف کردن دغدغه شما ، دو طرح گفتاردرمانی در منزل و درمان آنلاین را قرار دادیم تا بتوانید بدون هیچ نگرانی در هر شرایطی و در هر مکانی از خدمات گفتاردرمانی بهره بگیرید.

گفتار درمانی روندی است که نقش مهمی در درمان اختلالات گفتاری دارد و می‌تواند به بهبود وضعیت گفتار و زبان فرد کمک کند. علاوه بر اینکه افراد می‌توانند جهت گفتار درمانی به کلینیک‌های گفتار درمانی مراجعه کنند امکان این کار در منزل نیز وجود دارد. این امکان به افراد کمک می‌کند تا بتوانند از خدمات گفتار درمانی در منزل خود استفاده کنند و به این ترتیب مشکلات گفتاری آنها بهبود یابد. در این مقاله به شکل کامل به گفتار درمانی در منزل خواهیم پرداخت.


گفتار درمانی چیست؟

گفتار درمانی یا پاتولوژی گفتار و زبان یکی از شاخه‌های توان‌بخشی به شمار می‌رود. این رشته درمانی به آسیب‌شناسی اختلالات گفتار و زبان می‌پردازد و نقش مهمی در بهبود اختلالات گفتار دارد. گفتار درمانی برای افرادی که دارای مشکلاتی همچون دشواری گفتار، اختلالات درک و اختلالات بلع هستند بسیار مفید است و به افراد کمک می‌کند تا زندگی باکیفیت‌تری را تجربه کنند.

گفتار درمانی


گفتار درمانی در منزل چیست؟

گفتار درمانی در منزل به نوعی از این درمان گفته می‌شود که متخصص گفتار درمانی به جای حضور در کلینیک یا مرکز درمانی به خانه فرد می‌آید و جلسات درمانی در محیط خانگی برگزار می‌گردد. همچنین گفتار درمانی در منزل به مجموعه تمرین‌ها و فعالیت‌هایی گفته می‌شود که گفتار درمانگر برای افراد تعیین می‌کند تا در محیط خانه انجام دهند و به این ترتیب به روند گفتار درمانی آنها کمک گردد. در روند گفتار درمانی افراد نیاز به تمرینات تکمیلی در محیط خانه دارند تا بتوانند به روند درمانی اختلالات گفتاری خود سرعت بیشتری بدهند.

گفتار درمانی در منزل

 

مزایای گفتار درمانی در منزل چیست؟

شاید برای بسیاری از افراد سؤال باشد که چرا گفتار درمانی در منزل لازم است و این روش درمانی چه مزایایی دارد. از جمله مزایایی که باعث می‌شود بسیاری از افراد گفتار درمانی در منزل را ترجیح بدهند موارد زیر هستند:

راحتی و آرامش بیشتر بیمار

محیط خانه یک محیط امن و آشنا است و به همین دلیل بیماران در خانه خود احساس راحتی بیشتری دارند. این مسئله می‌تواند باعث کاهش استرس و اضطراب در بیماران شود. گفتار درمانی در منزل به خصوص برای کودکان و بزرگسالانی که با محیط‌های جدید مشکل دارند بسیار مفید است.

دسترسی راحت‌تر

بسیاری از افراد که نیاز به گفتار درمانی دارند دچار مشکلات حرکتی، بیماری‌های مزمن یا شرایط خاص هستند که به آنها امکان مراجعه منظم به کلینیک‌های درمانی را نمی‌دهد. در چنین شرایطی گفتار درمانی در خانه بهترین گزینه است تا افرادی که نمی‌توانند به مرکز گفتار درمانی مراجعه کنند در خانه از این خدمات بهره‌مند شوند.

امکان مشارکت بیشتر خانواده

برگزاری جلسات گفتار درمانی در خانه باعث می‌شود تا خانواده‌ها بتوانند به شکل مستقیم در فرایند درمان مشارکت کنند. اعضای خانواده در حین گفتار درمانی در منزل می‌توانند فرا بگیرند که چگونه درمانگر از روش‌های آموزشی استفاده می‌کند و از این روش‌ها برای تمرین با فرد در طول روز بهره بگیرند.

برنامه‌ریزی انعطاف پذیر

برنامه‌ریزی جلسات گفتار درمانی در منزل به شکل ساده‌تری انجام می‌شود. خانواده‌ها می‌توانند برنامه جلسات را بر اساس برنامه روزانه خود تنظیم کنند و به این ترتیب دسترسی راحت‌تری به برنامه گفتار درمانی داشته باشند.

تمرکز بر زندگی واقعی

گفتار درمانی در منزل به گفتار درمانگر این امکان را می‌دهد تا به شکل مستقیم  بر روی شرایط واقعی زندگی بیمار کار کند. گفتار درمانگر در خانه  می‌تواند به بیمار کمک کند تا مهارت‌های گفتاری خود را در فعالیت‌های روزمره مانند مکالمات خانوادگی، بازی با اسباب‌بازی‌ها یا حتی تماشای تلویزیون بهبود بخشد.

مزایای گفتار درمانی در منزل: امکان مشارکت بیشتر خانواده


انواع تمرینات گفتار درمانی در منزل

تمرینات گفتار درمانی در منزل با توجه به نوع مشکل گفتاری، زبانی یا بلعی می‌تواند بسیار متفاوت باشد. این تمرین‌ها به طور معمول توسط گفتار درمانگران ارائه می‌شوند؛ اما خانواده‌ها نیز می‌توانند آنها را در خانه خود اجرا کنند. برخی از انواع رایج  تمرینات گفتار درمانی در منزل یر هستند:

تمرینات بهبود تلفظ

اگر مشکل گفتار فرد مربوط به تلفظ صحیح کلمات یا صداها باشد از تمرینات بهبود تلفظ استفاده می‌شود که به شرح زیرند:

  • تمرین تکرار صداها: این تمرینات بر روی تولید صداهای خاصی که فرد در تلفظ آنها مشکل دارد تمرکز می‌کند.
  • کلمات هدف: در این تمرین از کلمات یا جملاتی که شامل صدای دچار مشکل‌اند استفاده می‌شود تا با تکرار آنها در مکالمات روزمره این مشکل برطرف شود.

تمرین افزایش دایره واژگان

این تمرینات بر روی تقویت مهارت‌های زبانی و افزایش دایره واژگان فرد تمرکز دارد. در این تمرینات به بازی‌های کلمه‌ای که در آن فرد باید نام اشیا، حیوانات و مکان‌ها را بگوید می‌پردازند و یا خواندن کتاب‌های تصویری و تشویق فرد به نام بردن اشیا یا شخصیت‌های موجود در تصاویر کتاب رایج است.

تمرینات بهبود مهارت‌های درکی

این تمرینات گفتار درمانی در منزل مناسب کسانی است که در درک شنیداری و درک زبان دچار مشکل هستند. به طور مثال در برخی از این تمرینات از فرد خواسته می‌شود تا فعالیت‌هایی را که چند مرحله‌ای هستند انجام دهد. همچنین از کودک خواسته می‌شود تا با جواب دادن به سؤالات مانند آنچه در مدرسه برایش اتفاق افتاده به توضیح یا صحبت بیشتر بپردازد.

تمرینات تقویت عضلات دهان و زبان

این تمرینات به بهبود توانایی‌های حرکتی دهان و زبان که نقش مهمی در تلفظ صحیح و بلعیدن دارند کمک می‌کند. تمرینات تقویت عضلات دهان و زبان به تمرینات حرکت زبان، لب و گونه محدود می‌شود. در تمرین‌های حرکت زبان، زبان را به جهات مختلف، مثل بالا، پایین، چپ و راست حرکت می‌دهند. تمرینات لب و گونه با فشردن لب‌ها، باد کردن گونه‌ها و لبخند زدن انجام می‌شود.

تمرینات گفتار درمانی در منزل: تمرینات تقویت عضلات دهان

تمرینات بهبود روانی گفتار

این تمرینات مناسب افرادی است که مشکل لکنت یا دیگر اختلالات روانی گفتار را دارند. تمرین تنفس کنترل شده به فرد کمک می‌کند پیش از صحبت دم و بازدم عمیق داشته باشد و یا تمرین گفتار با ریتم به فرد کمک می‌کند تا گفتار خود را همراه با ضرب‌آهنگ یا ریتم کند تا تکرار یا وقفه‌ها در آن کاهش یابد.

تمرینات تقویت مهارت‌های اجتماعی

این تمرین‌ها نقش مهمی در بهبود توانایی برقراری ارتباط در محیط‌های اجتماعی دارند. بازی‌های نقش‌آفرینی که در واقع تعاملات اجتماعی شبیه‌سازی‌شده هستند و یا تشویق به مکالمه در میان خانواده از جمله این تمرینات به شمار می‌رود.

تمرینات بلع

تمرینات بلع در گفتار درمانی منزل به تمرینات تقویت عضلات بلع اختصاص دارد.

استفاده از ابزارهای کمکی

در گفتار درمانی در منزل از ابزارهای خاصی همچون اپلیکیشن‌های موبایل یا کارت‌های تصویری استفاده می‌شود که نقش مهمی در بهبود تلفظ، افزایش دایره لغات و تقویت درک زبانی دارند.

تمرینات تقویت حافظه و توجه

این تمرینات برای افرادی مناسب هستند که مشکلات شناختی یا زبانی دارند. بازی‌های حافظه که در آن فرد باید تصاویر یا کلمات را در یک ترتیب خواص به یاد آورد و یا بازی پازل‌های کلمه‌ای از جمله این تمرینات هستند که در گفتار درمانی در منزل از آنها استفاده می‌شود.
تمرینات نام برده معمولاً با راهنمایی گفتار درمانگر اجرا می‌شوند. این تمرینات با توجه به وضعیت هر فرد طراحی می‌شوند تا بتوانند به نیازهای خاص او پاسخ دهند. خانواده‌ها با همکاری گفتار درمانگر می‌توانند این تمرینات را به صورت منظم در خانه انجام دهند تا نتایج بهتری حاصل شود.

انواع تمرینات گفتار درمانی در منزل: تمرینات تقویت حافظه


نکات مهم در هنگام گفتار درمانی در منزل

برای اینکه تمرینات گفتار درمانی در منزل تمرینات مؤثری باشند پیشنهاد می‌شود افراد موارد زیر را در هنگام گفتار درمانی در نظر بگیرند:
سرگرم کننده کردن تمرینات گفتار درمانی 
این موضوع به خصوص برای کودکان در هنگام گفتار درمانی در منزل اهمیت دارد. بسیار مهم است تمرینات گفتار درمانی جالب و لذت‌بخش باشند تا کودک به انجام آنها مشتاق شود.

استفاده از فرصت‌های روزمره برای گفتار درمانی 

قرار دادن فعالیت‌های گفتار درمانی در زندگی روزمره کودک و بزرگسال می‌تواند نقش مهمی در معنادارتر شدن تمرینات گفتار درمانی داشته باشد. به همین دلیل توصیه می‌شود تمرینات گفتار درمانی در موقعیت‌های روزمره استفاده شوند.

تبدیل گفتار درمانی در منزل به یک فعالیت خانوادگی

بسیار مهم است در تمرینات گفتار درمانی سایر اعضای خانواده شرکت داشته باشند تا یک محیط حمایتی مناسب برای فرد در حین گفتار درمانی ایجاد شود.

داشتن پشت کار و ثبات قدم

بسیار مهم است تمرینات  گفتار درمانی در منزل به شکل منظم روزانه و چند بار در هفته تمرین شوند تا بتوانند بهترین تأثیر خود را داشته باشند.

صبوری

رشد گفتار و زبان ممکن است روندی کند باشد و پیشرفت در آن به زمان و تلاش نیاز دارد. باید صبور بود تا کودک یا فرد بزرگسال بتواند بدون استرس و با یک سرعت مناسب در این زمینه پیشرفت کند. همچنین برخی از کودکان یا بزرگسالان با برخی از تمرینات کمی دیرتر ارتباط برقرار می‌کنند و به همین دلیل باید زمان بیشتری را برای ارتباط در نظر داشت.

حمایت کننده بودن

در روند گفتار درمانی فرد دچار اختلال گفتار ممکن است دچار اشتباه شود یا برای بیان واضح خود تلاش کند. بسیار مهم است تا در صورت اشتباه این افراد به آنها حس حمایت داد و با تشویق به آنها کمک کرد تا با اعتماد به نفس بالاتر و با انگیزه بیشتر به تمرین‌های خود ادامه دهند.

نکته های مهم گفتار درمانی در منزل


کلام پایانی

گفتار درمانی در منزل می‌تواند تمام یا بخشی از روند گفتار درمانی فرد باشد. بسیاری مواقع افراد امکان مراجعه حضوری به کلینیک‌های گفتار درمانی را ندارند و در چنین شرایطی گفتار درمانگر به منزل آنها می‌آید. همچنین در صورت انجام گفتار درمانی در کلینیک انجام تمریناتی به شکل مکمل در خانه لازم است تا روند گفتار درمانی سرعت بالاتری پیدا کند. آشنایی با تمرینات گفتار درمانی و نحوه انجام آنها در منزل کمک می‌کند تا افراد با دید بازتری روند گفتار درمانی در منزل را آغاز کرده و ادامه دهند. خدمات گفتار درمانی در منزل امروزه توسط کلینیک‌های مختلفی ارائه می‌شود. مرکز گفتار درمانی در غرب تهران با نام آسان کلینیک از جمله مراکزی است که افراد می‌توانند از خدمات گفتار درمانی در منزل آن استفاده کنند.

منابع: